Η τρομοκρατία στο Αφγανιστάν συνεχίζεται.

Βομβιστική επίθεση με αυτοκίνητο που στόχευε στις εγκαταστάσεις τις αφγανικής υπηρεσίας πληροφοριών (National Directorate of Security) στην ανατολική επαρχία Γκάζνι έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 8 άτομα και έχουν τραυματιστεί 40 , δήλωσε αξιωματούχος.

“Οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν όχημα τύπου humvee στην επίθεσή τους. Έχουν στοχεύσει την Εθνική Διεύθυνση Ασφάλειας στην πόλη Γκάζνι”, δήλωσε ο Wahidullah Jumazada, εκπρόσωπος του κυβερνήτη στο πρακτορείο ειδήσεων AFP τη Δευτέρα.

“Τα περισσότερα από τα θύματα είναι προσωπικό πληροφοριών”, πρόσθεσε ο Jumazada.

Το υπουργείο Εσωτερικών στην Καμπούλ και ένας αξιωματούχος υγείας στο Γκάζνι επιβεβαίωσαν επίσης την επίθεση.

Στρατιωτικές δυνάμεις ασφαλίζουν το δρόμο που οδηγεί στη σκηνή της έκρηξης αυτοκτονίας που στοχεύει στο γραφείο της Εθνικής Διεύθυνσης Ασφάλειας του Αφγανιστάν

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Zabihullah Mujahid δήλωσε ότι η ένοπλη ομάδα ήταν πίσω από την επίθεση στην επαρχία Ghazni, ένα προπύργιο των Ταλιμπάν.

Η πρωτεύουσα της επαρχίας, που ονομάζεται επίσης Ghazni, για λίγο έπεσε υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν δύο φορές τα τελευταία χρόνια. Η επαρχία υπήρξε στο παρελθόν η σκηνή πολλών και μεγάλης κλίμακας επιθέσεων κατά των αφγανικών δυνάμεων και του ΝΑΤΟ.

Η επίθεση ήρθε μια μέρα μετά την υπογραφή του προέδρου του Αφγανιστάν, Ashraf Ghani και του πολιτικού του αντιπάλου, Abdullah Abdullah, (συμφωνία ανταλλαγής εξουσίας) δύο μήνες αφότου και οι δύο ανακηρύχθηκαν νικητές των προεδρικών εκλογών του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Ο Γκάνι και ο Αμπντουλάχ, που πραγματοποίησαν παράλληλες τελετές εγκαινίων τον Μάρτιο, είχαν εγκλωβιστεί σε μια διαμάχη εξουσίας από την ψηφοφορία. Η διαφωνία ώθησε την κυβέρνηση Τραμπ να ανακοινώσει ότι θα μειώσει τη συνδρομή 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στο Αφγανιστάν εάν οι δύο ηγέτες δεν επιλύσουν τις διαφορές τους.

Mullah Abdul Ghani Baradar, the leader of the Taliban delegation, and Zalmay Khalilzad, U.S. envoy for peace in Afghanistan, shake hands after signing an agreement at a ceremony between members of Afghanistan’s Taliban and the U.S. in Doha, Qatar February 29, 2020. REUTERS/Ibraheem al Omari

Μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν, η οποία υπεγράφη στις 29 Φεβρουαρίου, καλεί τα στρατεύματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν. Την εποχή εκείνη θεωρήθηκε η καλύτερη ευκαιρία για ειρήνη στο Αφγανιστάν, μετά από δεκαετίες πολέμου.

Πολιτική αναταραχή
Από την υπογραφή, οι ΗΠΑ προσπαθούν να κάνουν τους Ταλιμπάν και την αφγανική κυβέρνηση να ξεκινήσουν ενδο-αφγανικές διαπραγματεύσεις, αλλά η πολιτική αναταραχή και η προσωπική κακομεταχείριση μεταξύ Γκάνι και Αμπντουλάχ εμπόδισαν τις συνομιλίες. Οι διαπραγματεύσεις που θα γίνονταν τον Μάρτιο δεν έγιναν ποτέ.

Την περασμένη Τρίτη, ένοπλοι εισέβαλαν σε νοσοκομείο μητρότητας στην Καμπούλ, σκοτώνοντας 24 άτομα, συμπεριλαμβανομένων μητέρων, νοσοκόμων και δύο μωρών.

Επίσης την Τρίτη, ένας βομβιστής αυτοκτονίας στόχευσε την κηδεία ενός κυβερνητικού διοικητή πολιτοφυλακής στην ανατολική επαρχία Νανγκάρχαρ, σκοτώνοντας 32 άτομα και τραυματίζοντας 133 άλλους.

Αυτή η επίθεση διεκδικήθηκε από την ένοπλη ομάδα του ISIS (ISIS).

Nikolaos Kontos

Investigation Journalist / Defence, Crime, Maritime Analyst

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: