Σήμερα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας δήλωσε “…58 πολίτες σκοτώθηκαν και 190 τραυματίστηκαν στη Λιβύη μεταξύ 1ης Απριλίου και 18 Μαΐου.” Επίσης το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Νόσων δήλωσε ότι η Τρίπολη έχει πληγεί περισσότερο από το Covid- 19 στη Λιβύη.

Τα διεθνή γεγονότα σχετικά με την Λιβύη εξελίσσονται ραγδαία και οι μεγάλες δυνάμεις παίζουν κρυφτό. Ξεκαθαρίζει το τοπίο και πρέπει άμεσα η Ελλάδα να πάρει διπλωματική θέση.

Ρωσία

Η Ρωσία δεν έστειλε στρατεύματα στη Λιβύη – Γερουσιαστής Ντζαμπαρόφ

Vladimir Djabarov

Η Μόσχα δεν έλαβε αίτηση συγκατάθεσης για αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στη Λιβύη στο Συμβούλιο Ομοσπονδίας . (27 Μαΐου. INTERFAX) “Η Ρωσία δεν έστειλε στρατεύματα στη Λιβύη, το Συμβούλιο Ομοσπονδίας δεν έλαβε αίτημα για συγκατάθεση, δήλωσε ο πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Ντζαμπαρόφ.
       “Κανείς δεν θα στείλει ποτέ ρωσικά στρατεύματα στο εξωτερικό χωρίς την έγκριση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Συμβουλίου Ομοσπονδίας. Δεν υπήρξαν αιτήματα για αυτό. Πρόκειται για μια προσπάθεια συμβιβασμού της Ρωσίας στην παγκόσμια σκηνή”, δήλωσε ο Jabarov στην Interfax, σχολιάζοντας δηλώσεις του στρατού των ΗΠΑ ότι η Ρωσία έστειλε στρατιωτικούς μαχητές στη Λιβύη.
       Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές οι κατηγορίες είναι αβάσιμες.
       “Είμαστε για μια ειρηνική λύση στα ζητήματα της Λιβύης, ώστε όλα τα μέρη να κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αντί να προσπαθούν να ζητήσουν υποστήριξη στο εξωτερικό και, στηριζόμενοι σε αυτήν την υποστήριξη, προσπαθούν να επιτύχουν τους στόχους τους”, δήλωσε ο γερουσιαστής.
       Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζόναθαν Χόφμαν είπε την παραμονή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από όλα τα κόμματα στη Λιβύη, «δηλαδή, Ρώσοι, Τούρκοι και άλλοι, να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους εκεί». «Θέλουμε η Λιβύη να είναι ασφαλής και σταθερή», δήλωσε ο Χόφμαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου ισχυρίζεται ότι οι Ρώσοι έστειλαν “περίπου 14 μαχητικά ” στη Λιβύη.
       Νωρίτερα, η αφρικανική διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι η Μόσχα έστειλε τα μαχητικά αεροπλάνα στη Λιβύη για να στηρίξει τους Ρώσους μισθοφόρους που πολεμούν στο πλευρό του στρατού του στρατάρχη Χαλίφα Χατάρ εναντίον των νόμιμων αρχών της χώρας.
       “Η αμερικανική αφρικανική διοίκηση έχει στοιχεία ότι η Μόσχα ανέπτυξε πρόσφατα μαχητές στη Λιβύη για να υποστηρίξει ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες που χρηματοδοτούνται από το ρωσικό κράτος”, ανέφερε η δήλωση.
       “Τα ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη είναι πιθανό να παρέχουν άμεση αεροπορική υποστήριξη και επιθετικές ενέργειες προς το συμφέρον των PMC της ομάδας Wagner, η οποία υποστηρίζει τη μάχη του Εθνικού Στρατού της Λιβύης ενάντια στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης. Τα Ρώσικα μαχητικά έφτασαν στη Λιβύη από μια αεροπορική βάση στη Ρωσία μετά διέλευση μέσω Συρίας, όπου, σύμφωνα με αναφορές, έβαψαν για να καλύψουν τη ρωσική τους καταγωγή “, σημειώνει η εντολή.
       Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή Άμυνας της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας) χαρακτήρισε τη δήλωση του αμερικανικού στρατού για τα ρωσικά αεροσκάφη στη Λιβύη ψεύτικη. Οι πληροφορίες που η Ρωσία μετέφερε τα μαχητικά αεροσκάφη στη Λιβύη δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, ανέφερε ο Αντρέι Κράσοφ, πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής άμυνας της Κρατικής Δούμας.
       “Η θέση της Ρωσίας είναι γνωστή: είμαστε υπέρ του τερματισμού της αιματοχυσίας στη Λιβύη, καλούμε όλα τα μέρη της σύγκρουσης να αποφύγουν τη χρήση όπλων και να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, δήλωσε ο Κράσοφ.
       Νωρίτερα τον Μάιο, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι δυνάμεις του LNA, αφού έλαβαν οκτώ στρατιωτικά αεροσκάφη, ανακοίνωσαν την επικείμενη έναρξη της μεγαλύτερης αεροπορικής επιχείρησης στη Λιβύη.
       Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Υπουργείου Εσωτερικών της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης εθνικής συναίνεσης, Fathi Bashagha, δήλωσε ότι, σύμφωνα με αυτόν, τουλάχιστον έξι μαχητικά MiG-29 και Su-24 είχαν πετάξει από την αεροπορική βάση Khmeimim στη Συρία στη θέση των δυνάμεων LNA. Ωστόσο, δεν είναι σαφές, σημείωσε το Bloomberg, αν είναι αυτά τα αεροσκάφη για την υποστήριξη των δυνάμεων του Haftar ή ήδη ανήκαν σε αυτόν, αλλά ήταν υπό επισκευή στη Συρία.


      Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών λέει ότι η Μόσχα όχι μόνο προμηθεύει τις δυνάμεις του Χαφτάρ με προηγμένα όπλα, αλλά επιδιώκει επίσης να αποκρύψει την παρέμβασή της στη Λιβύη

Το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει ανησυχία για της πληροφορίες σχετικά με την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών από τη Ρωσία στη Λιβύη.

Η Τουρκία λειτουργεί ανενόχλητη.

Κανείς δεν κάνει αναφορά για τα τούρκικα μεταγωγικά που καταφθάνουν καθημερινά στην Λιβύη.

Αυτή είναι η 9η πτήση τις τελευταίες 7 ημέρες που πραγματοποιείται από την Τουρκιά ( Βάση Air Force’s Erkilet 222nd) στην Λιβύη με Τούρκικο μεταγωγικό (Lockheed C-130 Hercules)

Απάντηση

Trending

%d