Οι τελευταίες ώρες στην Λιβύη

Στην Λιβύη οι μάχες συνεχίζουν μεταξύ των δυο αντιπάλων τις Τρίπολης GNA και του Χαφταρ LNA. Τις τελευταίες μέρες η ένταση κλιμακώνεται στην περιοχή Sirte και Tarhuna ταυτόχρονα ο Ο.Η.Ε εξετάζει αναφορές για λεηλασίες.

Στην περιοχή Sirte οι μάχες συνεχίζονται τις δυο τελευταίες μέρες. Η περιοχή ήταν στα χέρια του Χαφταρ (LNA) και την διεκδικούν με σφοδρές συγκρούσεις οι δυνάμεις τις Τρίπολης (GNA). Γίνονται αναφορές ότι υπάρχουν μέσα στα θύματα και μια οικογένεια αμάχων μετά από αεροπορική επίθεση σε κομβόι αυτοκινήτων από της δυνάμεις της Τρίπολης όπως αναφέρουν οι LNA. Τον οδικό άξονα που κατευθύνετε από την Τρίπολη στο πόλη Sirte των έχουν καταλάβει από εχθές δυνάμεις τις GNA . Μέχρι και σήμερα το πρωί οι βομβαρδισμοί στην πόλη ήταν συνεχείς με δυνάμεις του Χαφταρ να οπισθοχωρούν όπως αναφέρουν οι Τούρκικες δυνάμεις.

GNA airstrike on LNA vehicle in Abu Hadi roundabout behind Sirte university
Οι δυνάμεις GNA κατέλαβαν τον οδικό άξονα για Sirte.

Στην περιοχή Tarhuna νοτιοανατολικα της Τρίπολης δυνάμεις της GNA μαζί με Τούρκικες τις τελευταίες μέρες κάνουν επιθέσεις και οι κάτοικοι της περιοχής που στήριζαν κυρίως τον Χαφταρ αποχωρούν. Περισσότεροι 16000 κάτοικοι εκτοπίστηκαν τις τελευταίες μέρες όπως αναφέρει ο Ο.Η.Ε .Σήμερα όπως αναφέρουν οι κάτοικοι της περιοχής οι Τούρκικες δυνάμεις προχώρησαν σε λεηλασίες και καταστροφές σε περιουσίες των κατοίκων επίσης γίνονται και αναφορές για βομβαρδισμό σε σπίτια και δημόσια κτήρια.

Τουρκικές δυνάμεις κατέστρεψαν το εμπορικό κέντρο της Ταρχουνα.

 Η αποστολή του Ο.Η.Ε (UNSMIL) εξετάζει όλα τα στοιχεία και μεταξύ άλλων αναφέρει «Οι αναφορές για τον εντοπισμό ενός αριθμού πτωμάτων στο νοσοκομείο της Ταρχούνα είναι βαθύτατα ανησυχητικές», πρόσθεσε η UNSMIL, χωρίς να επιρρίψει ευθύνες σε καμία πλευρά. «Λάβαμε επίσης πολυάριθμες αναφορές για λεηλασίες και καταστροφές δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας στην Ταρχούνα και την Αλασάμπαα, που σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται ότι είναι εκδικητικές ενέργειες οι οποίες υπάρχει κίνδυνος να ξεφτίσουν ακόμη περισσότερο τον κοινωνικό ιστό στη Λιβύη», προστίθεται στο κείμενο αυτό.«Η GNA θα πρέπει να λάβει κατεπειγόντως μέτρα για να σταματήσει τα εκδικητικά εγκλήματα στην Ταρχούνα», είπε η Χάνα Σάλαχ, ερευνήτρια στην οργάνωση Human Rights Watch.

Όπως αναφέρουν οι δυνάμεις της GNA από σήμερα έχουν και τον έλεγχο των περιοχών Qurayyat and Mersit south of Mazda που ήταν στην κυριαρχία του Χαφταρ (LNA) επίσης γίνονται και αναφορές για 2 νεκρούς και 6 αγνοούμενους εντός της Τρίπολης από έκρηξη νάρκης.

Nikolaos Kontos

Investigation Journalist / Defence, Crime, Maritime Analyst

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: