Η Ελλάδα σήμερα 09 Ιουνίου 2020 μετά από διαπραγματεύσεις υπογράφει Α.Ο.Ζ με την Ιταλία. Μία ιστορική και πολύ θετική εξέλιξη η οποία δεν έχει να κάνει μόνο με την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης αλλά είναι και ένα ισχυρό μήνυμα προς την διεθνή σκακιέρα με την αποτελεσματικότητα, αποφασιστικότητα  και σταθερότητα που παρουσιάζει τον τελευταίο διάστημα η Ελλάδα. Από το 1977 όταν η Ελλάδα είχε έρθει σε συμφωνία με την Ιταλία για την υφαλοκρηπίδα αλλά όχι για την ΑΟΖ διότι η Ιταλία ήθελε να αλιεύει ελεύθερα στην περιοχή σήμερα ολοκληρώθηκε ένα πολύ σημαντικό βήμα.

 Η Ελλάδα στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα το τελευταίο διάστημα. Με τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τις προκλήσεις όπως στον Εβρο σε συνδυασμό με την εξωτερική πολιτική που επικυρώνει τώρα την ΑΟΖ με την Ιταλία βγάζουμε προς τα έξω ένα πρόσωπο εμπιστοσύνης προς τους εταίρους μας. Αντιθέτως η Τουρκία το τελευταίο διάστημα έχει προκαλέσει και έχει εμπλακεί σε καταστάσεις στις οποίες δείχνουν ότι δεν μπορεί εύκολα κάποιος να τους εμπιστευτεί.  Αυτό συνεπάγεται ότι η ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα θα  προτιμήσει τη συνεργασία με την Ελλάδα σε θέματα ενέργειας  στην Ανατολική Μεσόγειο, βέβαια αυτό δεν είναι το μοναδικό κριτήριο για την πλήρη στήριξη της Ελλάδος αλλά είναι αρκετά σημαντικό.  Υπάρχουν πολλοί στόχοι οι οποίοι πρέπει να ολοκληρωθούν για να έχουμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα . Στα βόρεια με την γειτονική μας Αλβανία θα είναι δύσκολο (αλλά όχι ακατόρθωτο) να οριοθετήσουμε  Α.Ο.Ζ  διότι όπως αποδείχθηκε το 2009  δεν θα  το  επιτρέψει η Τουρκία μέσω της επιρροής της στην γειτονική μας χώρα. Η επόμενη κίνησή μας  θέλω να πιστεύω ότι θα είναι η Αίγυπτος. 

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Για «ιστορική ημέρα» έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ανακοινώνοντας την υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση κοινών θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία. Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υποστήριξε ότι η συμφωνία «κατοχυρώνει τα συμφέροντα των Ελλήνων αλιέων», εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η σημερινή εξέλιξη επιβεβαιώνει το δίκαιο των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες και έρχεται στη βάση της Συμφωνία του 1977 για την υφαλοκρηπίδα των δύο χωρών. Τόνισε, επίσης, ότι στόχος της Ελλάδας είναι ο καθορισμός συμφωνιών μ’ όλους τους γείτονες της χώρας, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του αμοιβαίου συμφέροντος.

Απευθυνόμενος προς την Άγκυρα, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η οριοθέτηση ζωνών επιτυγχάνεται με έγκυρες και όχι ανυπόστατες συμφωνίες, όπως συνέβη μεταξύ Τουρκίας και Σάρατζ (σ.σ. επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης). «Και σίγουρα όχι με μονομερείς καταθέσεις συντεταγμένων» έσπευσε να προσθέσει. Στο ίδιο πλαίσιο, αποδοκίμασε το αίτημα της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου για γεωτρήσεις σε απόσταση έξι ναυτικών μιλίων από τα ελληνικά νησιά. «Οι ενέργειες αυτές αποδεικνύουν περίτρανα τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας».

Άρση των περιορισμών για Ιταλούς

Την άρση των περιορισμών για τους Ιταλούς που ταξιδεύουν στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τον ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο. Όπως είπε ο υπουργός, προηγήθηκε μεγάλη συζήτηση για τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ιταλία σε σχέση με τον κορονοϊό, τα οποία, σύμφωνα με τον κ. Δένδια είναι «ραγδαίως βελτιούμενα» «Η Ελλάδα αίρει από την προσεχή Δευτέρα και σταδιακά μέχρι το τέλος του μήνα τους όποιους περιορισμούς» ανακοίνωσε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την ελπίδα «οι Ιταλοί φίλοι μας να περάσουν και φέτος τις διακοπές στη χώρα μας».

Απαντώντας σχετικά, ο Ιταλός υπουργός δήλωσε: «Είμαι ευτυχής που ο Νίκος Δένδιας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα ανοίξει εκ νέου στην Ιταλία τα σύνορα μέχρι το τέλος του μήνα, αίροντας οποιουσδήποτε περιορισμούς για καραντίνα σε Ιταλούς τουρίστες». Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία δεν συμπεριλαμβανόταν στις 29 χώρες, με τις οποίες θα ανοίξουν τα σύνορα στις 15 Ιουνίου, κάτι το οποίο είχε προκαλέσει αντιδράσεις στη γειτονική χώρα.

Σημειώνεται ότι οι αεροπορικές πτήσεις από το εξωτερικό θα ξεκινήσουν στις 15 Ιουνίου και θα αφορούν 29 χώρες, με θετικό επιδημιολογικό προφίλ. Για τις υπόλοιπες χώρες, προβλέπεται ότι θα παραμένουν σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα, με τους ταξιδιώτες να τίθενται σε καραντίνα μίας ή δύο εβδομάδων. Η απόφαση αυτή είχε προκαλέσει την αντίδραση της Ιταλίας με τον Λουίτζι Ντι Μάιο να σχολιάζει τότε χαρακτηριστικά ότι: «Η Ιταλία πιστεύει στο ευρωπαϊκό πνεύμα, αλλά είναι έτοιμη να κλείσει τα σύνορα σε όποιον δεν τη σέβεται». Μάλιστα, τότε είχε ανακοινώσει και ότι θα μεταβεί στην Αθήνα προκειμένου να επιληφθεί ο ίδιος επί του ζητήματος.

Απάντηση

Trending

%d