Η πρεσβεία της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis άρχισε έρευνες στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου που δεν κατονομάζει. Σύμφωνα με πληροφορίες από το AIS το πλοίο Oruc Reis είναι ακόμα αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας χωρίς να έχει πραγματοποιήσει καμία κίνηση τις τελευταίες ώρες.

Orus Reis

Σε μία σύντομη έρευνα όμως στο MarineTraffic βρήκαμε το τουρκικό γεωτρύπανο/πλοίο YAVUZ το οποίο βρίσκεται νοτιοδυτικά της Κύπρου περίπου 50 ναυτικά μίλια από την από την περιοχή που έχει αποκλείσει με NAYTEX η Τουρκία.

YAVUZ

YAVUZ AIS
Το hellasjournal.com αναφέρει τα εξής:

Η ανάρτηση στο Twitter εγινε εν μέσω πληροφορίων ότι οι Τούρκοι αποσύρουν τα πολεμικά τους πλοία από την Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, δεν πρόκειται για απόσυρση αλλά για “αραίωσ用του τουρκικού στόλου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Ταγίπ Ερντογάν δέχεται πίεση από την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ για να κάνει μία απόσυρση των πλοίων του, ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος με την ελληνική κυβέρνηση.
Η ανακοίνωση της τουρκικής Πρεσβείας αναφέρει το εξής :

Το τουρκικό σκάφος Oruç Reis ξεκίνησε σεισμικές έρευνες στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της στην υφαλοκρηπίδα της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

“Η Ελλάδα προσποιείται ότι αυτή η ερευνητική περιοχή βρίσκεται εντός της ελληνικής ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τους μινιμαλιστικούς ισχυρισμούς της με βάση το νησί του Καστελόριζου.

Πιστεύοντας ότι ένα μικρό νησί 4 τετραγωνικών μιλίων, μόλις 1 μίλι μακριά από την Τουρκία, αλλά 360 μίλια μακριά από την ελληνική ηπειρωτική χώρα, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια θαλάσσια ζώνη 15.400 τετραγωνικών μιλίων είναι απαράδεκτο. Αυτός ο μινιμαλιστικός ισχυρισμός της Ελλάδας είναι αντίθετος με το διεθνές δίκαιο”.

Σύμφωνα με την τουρκική πρεσβεία:

Το Καστελόριζο δεν μπορεί να δημιουργήσει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα από τα χωρικά του ύδατα και να δημιουργήσει μια διακοπή στην παράκτια προβολή της Τουρκίας προς τη Μεσόγειο, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και την εγγύτητά του με την Τουρκία.

Είναι δύσκολο να τεκμηριωθούν οι ισχυρισμοί των Ελλήνων και των Ελληνοκύπριων που στοχεύουν στην συμφόρηση της Τουρκίας σε μια στενή περιοχή θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι τα νησιά αγνοούνται ή έχουν περιορισμένη επίδραση στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων εάν η παρουσία τους στρεβλώνει τη δίκαιη οριοθέτηση ή εάν υπάρχουν άλλες ειδικές / σχετικές περιστάσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής πρεσβείας:

Ομοίως, εάν το παράκτιο μήκος των νησιών που αντιμετωπίζει τη σχετική περιοχή οριοθέτησης είναι πολύ ελάχιστο σε αντίθεση με άλλα ηπειρωτικά εδάφη, στα νησιά αυτά μπορούν να δοθούν μόνο χωρικά δικαιώματα στη θάλασσα.

Εάν τα νησιά απέχουν πολύ από την ηπειρωτική χώρα τους ή, από νομικής απόψεως, εάν βρίσκονται στη λάθος πλευρά της μέσης γραμμής μεταξύ των ηπειρωτικών συνόρων, αυτά μπορούν να αγνοηθούν στην οριοθέτηση της ΑΟΖ πέρα από τα χωρικά τους ύδατα.

Πολλοί σχετικοί παράγοντες και ειδικές περιστάσεις, όπως η αναλογικότητα, η μη καταπάτηση, η εγγύτητα και η νομολογία του ICJ πρέπει να ληφθούν υπόψη στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα νομολογίας και κρατικής πρακτικής ως προς αυτό, όπως οι περιπτώσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου-Γαλλίας, Ρουμανίας-Ουκρανίας, Λιβύης-Μάλτας, Νικαράγουας-Ονδούρας, Νικαράγουας-Κολομβίας και Τυνησίας-Ιταλίας.

Απάντηση

Trending

Αρέσει σε %d bloggers: