Το τελευταίο διάστημα έχουν ακουστεί και γραφτεί πολλές ανακρίβειες σε ότι αφορά τα διεθνή ύδατα, υφαλοκρηπίδα  και για την αποκλειστική οικονομική ζώνη.  Καταλαβαίνω ότι είναι αρκετά περίπλοκο αλλά θα προσπαθήσω να εξηγήσω τι συμβαίνει μέχρι στιγμής με το ORUC REIS  όσο πιο απλά γίνεται.

MTA_ORUC_REIS

Το ORUC REIS συνεχίζει και σήμερα τη “βόλτα” του στα  μέχρι στιγμής Διεθνή Ύδατα  που δέσμευσε η Τουρκία από 10 μέχρι 23 Αυγούστου με NAVTEX  που εξέδωσε όπου βρίσκεται πάνω από την Ελληνική και Κυπριακή υφαλοκρηπίδα. Μέχρι στιγμής σέρνει καλώδια με το οποίο δεν παρανομεί από τη στιγμή που δεν έχει υπάρξει η ανακήρυξη ΑΟΖ από την Ελλάδα με τα γειτονικά κράτη  στην συγκεκριμένη περιοχή, είναι έξω από την περιοχή της συμφωνίας Ελλάδας και Αιγύπτου και έτσι θεωρούνται για τον Τούρκο Διεθνή Ύδατα άρα μπορεί να κάνει στην επιφάνεια “βόλτες”. Βρίσκεται ναι μεν εντός ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας αλλά η υφαλοκρηπίδα έχει να κάνει με ότι ακούμπα η σχετίζεται με το βυθό της θάλασσας και όχι με ενέργειες που γίνονται στην επιφάνεια.

001οκ

Παρακολουθούνται στενά όλες  οι τουρκικές κινήσεις και αν φυσικά περάσει τα όρια τότε θα  έχουμε την αντίστοιχη ανταπόκριση από τις Ένοπλες Δυνάμεις μας.  Προς το παρόν  καλό θα ήταν να δείξουμε εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις και στην πολιτική ηγεσία και  σεβασμό στους ανθρώπους που βρίσκονται σε επιφυλακή. 

Συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας Αιγύπτου

Όλα αυτά φυσικά ξεκίνησαν μετά την συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ μεταξύ 26 και 27 Μεσημβρινού. Δυστυχώς και εδώ έχουν ακουστεί ανακρίβειες αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν δεχτήκαμε μειωμένη επήρεια κάποιων νησιών. Να εξηγήσω και εδώ με ποιον τρόπο έγινε ο υπολογισμός. Η Ελλάδα δέχτηκε ότι αιγυπτιακή στεριά είναι νοητή γραμμή (πράσινη γραμμή στον χάρτη) που ενώνει τα δύο ακρωτήρια του κόλπου, αντίστοιχα η Αίγυπτος αποδέχτηκε ότι από το σημείο της Ρόδου το νότιο άκρο της Κάρπαθου της Κάσου και της νοτιοανατολικής Κρήτης ως μία συνεχή στεριά (κίτρινη γραμμή στο χάρτη) χωρίς να υπάρχει θάλασσα ανάμεσά τους, άρα από τις νοητές γραμμές που προκύπτουν οριοθετείται η μέση γραμμή  της συμφωνίας (πορτοκαλί γραμμή στο χάρτη). Μετά από αυτή τη συμφωνία λοιπόν ο Ερντογάν αποφάσισε να κινηθεί κατά αυτό τον τρόπο διότι καταλαβαίνει ότι η Ελλάδα, πέρα από το διπλωματικό κομμάτι, έχει και έναν στρατηγικά ισχυρό σύμμαχο την Αίγυπτο.

.jpg

Όπως μπορείτε να δείτε και στην παρακάτω εικόνα το ORUC REIS βρίσκεται σήμερα πριν τον 27 μεσημβρινό όπου από κει ξεκινάει η συμφωνία Ελλάδας Αιγύπτου.

AIS

 

Τα γεγονότα μέχρι σήμερα

Στις 10 Αυγούστου το πρωί απέπλευσε από το λιμάνι της Μερσίνης το ORUC REIS με προορισμό την τουρκική navtex όπου βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας σε διεθνή ύδατα για σεισμικές έρευνες με ηχοβολιστικά καλώδια συνοδευόμενο από 7 πολεμικά πλοία ένα υποβρύχιο και δύο βοηθητικά. Άμεση ήταν και η ανταπόκριση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

01

02

Αναλυτικά όπως προκύπτει από τη φωτογραφία όπου ανάρτησε χθες στο Twitter το υπουργείο αμύνης Τουρκίας ο επικεφαλής στη νηοπομπή είναι μια φρεγάτα κλάσης ΜΕΚΟ200ΤΝ και συνοδεύονται από κορβέτες κλάσης Burak ( παλιές Γαλλικές με κινητήρες diesel). Κατά συνέπεια αποδεικνύεται ότι λόγω της αρχαιότητας των πολεμικών που συνοδεύουν το ερευνητικό η δύναμη δεν είναι ισχυρή για την Ανατολική Μεσόγειο. Μέχρι στιγμής σύμφωνα πληροφορίες στο σύνολο είναι 39 τουρκικά πολεμικά πλοία αναπτυγμένα  στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Αντίστοιχα οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας είναι σε επιφυλακή και παρακολουθεί στενά τις τουρκικές κινήσεις και ανταποκρίνεται άμεσα σε άλλες παραβιάσεις των τελευταίων ωρών, δεν δημοσιεύουμε λεπτομέρειες για ευνόητους λόγους.

Απάντηση

Trending

%d