Έφτασαν (17/12/2020) τα δύο (ΛΣ 900 “Μαρίνος Ζαμπάτης” και το ΛΣ 910 “Γεώργιος Κωτούλας” ) εκ των τεσσάρων υπερσύγχρονων σκαφών του Λιμενικού Σώματος όπου μέσα στον Ιανουάριο θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ένταξης.

Τα σκάφη κατασκευάστηκαν στην Ιταλία στα ναυπηγεία «CANTIERE NAVALE VITTORIA S.P.A.» και είναι τύπου ΑΙ . Είναι Ταχύπλοα Παράκτια Περιπολικά Πλοία (Π.Π.Λ.Σ) τύπου P355 .

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Ολικό μήκος : 36,30 m

Ολικό πλάτος : 7,45m

Max.speed : 35 knots

Crouise speed : 32 knots

Αυτονομία 1000nm

Αριθμός επιβατών: 32 άτομα (12μελη πληρώματος και 20 επιβάτες)

Με δυο ισχυρούς κινητήρες DIESEL σύστημα υδροτζέτ.

Το τρίτο περιπολικό πλοίο αναμένεται να παραδοθεί τέλος Μαΐου και το τέταρτο τέλος Νοεμβρίου.

Η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε την 22/01/2019 ανάμεσα στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και στην εταιρεία η οποία εδρεύει στην Ιταλία. Η συνολική αξία των σκαφών ανέρχεται στα 55.560.000 Ευρώ. Το 90% της χρηματοδότησης είναι από την FRONDEX και 10% Εθνική Συμμετοχή.

Σύμφωνα με έμπειρα στελέχη του Λιμενικού Σώματος συμφωνούν ότι είναι μια από της καλύτερες αγορές δεδομένου ότι και οι προδιαγραφές σχεδιάστηκαν από τους ίδιους για να μπορούν να καλύψουν πλήρως της ανάγκες του Σώματος.

Χθες στις 18/12/2020 πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική ολιγόλεπτη κίνηση, παρουσία του αρχηγού Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Λ.Σ. Θεόδωρος Κλιαρης και επιθεώρηση από δύτες της Μ.Υ.Α. Η εργασίες/διαδικασίες συνεχίζουν για την πλήρη ένταξη τους στο Σώμα.

Στο Πειραιά βρίσκονται και το “μάχιμο” Π.Α.Θ 080  “ΑΓ. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ” για συντήρηση και γενικές επισκευές (W6) στης 4 κύριες μηχανές MTU-16V-396TB94 ισχύος 12.000 h.p. αλλά και το “κότερο” όπως το αποκαλούν 090 “Γαύδος” σε αναμονή μέχρι την νέα του αποστολή.

 


Εδώ αξίζει να επισημάνω ότι τα πληρώματα του Λιμενικού Σώματος είναι από τα πιο μάχιμα και διαρκώς σε εγρήγορση και ετοιμότητα, έχοντας την ευθύνη να βγάζουν εις πέρας δεκάδες αποστολές όπως λαθρεμπορία, έρευνα/διάσωση, μεταναστευτικό κτλ. Συνεχώς περιπολούν στην ελληνική επικράτεια μακριά από τα σπίτια τους και αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την τουρκική προκλητικότητα. 

Απάντηση

Trending

%d