Ο πολλαπλασιασμός των πειρατικών επιθέσεων στον Κόλπο της Γουινέας οδηγεί σε έκρηξη παραγγελιών πλοίων ασφαλείας στη Νότια Αφρική.

Ο πολλαπλασιασμός των πειρατικών επιθέσεων στον Κόλπο της Γουινέας οδηγεί σε έκρηξη παραγγελιών πλοίων ασφαλείας στη Νότια Αφρική.

 

Η Paramount Maritime Holdings, μέλος της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας παραγωγής όπλων στην Αφρική, της Paramount Group, λέει ότι έχει στραφεί σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον στην αγορά πλοίων περιπολίας και συνοδείας που χρησιμοποιούνται στα ύδατα της Νιγηρίας και των γειτονικών κρατών.

Αυτή τη στιγμή η εταιρεία διαθέτει 26 σκάφη με συνολική τιμή περίπου 60 εκατομμύρια δολάρια υπό κατασκευή στο Κέιπ Τάουν.

«Πρωτοπορήσαμε στην αγορά περιπολίας ασφαλείας στη Δυτική Αφρική», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Stuart McVitty, διευθύνων σύμβουλος της Paramount Maritime. «Βλέπουμε σταθερή ανάπτυξη τα τελευταία πέντε έως έξι χρόνια».

Σχεδόν το ένα τρίτο από τα 68 περιστατικά πειρατείας που αναφέρθηκαν το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους συνέβησαν στον Κόλπο της Γουινέας και 50 μέλη πληρώματος που αιχμαλωτίστηκαν απήχθησαν εκεί, σύμφωνα με το International Maritime Bureau.

Ενώ η έξαρση της πειρατείας στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας πριν από μια δεκαετία οδήγησε πολλές χώρες να αναπτύξουν πλοία για την καταπολέμηση της αλλά οι ναυτιλιακές εταιρείες και εταιρείες πετρελαίου που δραστηριοποιούνται στον Κόλπο της Γουινέας έχουν μείνει σε μεγάλο βαθμό μόνοι τους.

Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν καταφύγει στην ναύλωση σκαφών ασφαλείας για να συνοδεύσουν και να περιπολούν τα εμπορικά τους πλοία στο λιμάνι.

Η Paramount έχει καλύψει αυτή τη ζήτηση, με το πιο δημοφιλές σκάφος της να είναι το μοντέλο Sentinel 35 μέτρων (115 ποδιών). Ενώ η εταιρεία έχει εξασφαλίσει παραγγελίες για την προμήθεια περίπου 26 άλλων πλοίων τα επόμενα τρία χρόνια, έτσι αντιμετωπίζει αυξανόμενο ανταγωνισμό από προμηθευτές στη Σιγκαπούρη και το Ισραήλ, σύμφωνα με τη McVitty.

Τα σκάφη της Paramount δεν είναι εξοπλισμένα με όπλα υψηλού διαμετρήματος, ώστε να συμμορφώνονται με τους νόμους της Νότιας Αφρικής για την εξαγωγή όπλων που ρυθμίζουν τις πωλήσεις σε ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας, αλλά ορισμένοι έχουν τοποθετημένα κανόνια νερού στα καταστρώματά τους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάσβεση πυρκαγιών.

Τα περισσότερα από τα σκάφη μπορούν να φιλοξενήσουν οκτώ μέλη πληρώματος και οκτώ άτομα ασφαλείας.

«Τους δίνουμε ξεχωριστό χώρο καθώς έχουμε παρατηρήσει ότι το πλήρωμα και το προσωπικό ασφαλείας συνήθως δεν τους αρέσει να συναναστρέφονται πολύ», είπε ο ΜακΒίτι.

Οι εξελίξεις φυσικού αερίου στη βόρεια Μοζαμβίκη θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια νέα αγορά για πλοία ασφαλείας. Το νοτιοανατολικό αφρικανικό έθνος μάχεται αυτή τη στιγμή με μια ισλαμιστική εξέγερση στην επαρχία Cabo Delgado, η οποία ανέστειλε επ ‘αόριστον την ανάπτυξη έργου υγροποιημένου φυσικού αερίου αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον γαλλικό ενεργειακό κολοσσό TotalEnergies SE.

«Προβλέπουμε ότι θα δούμε παρόμοια αγορά να αναπτύσσεται στα κοιτάσματα φυσικού αερίου» με αυτήν που υπάρχει στα ανοικτά της Δυτικής Αφρικής, είπε ο McVitty.

Πηγή: businesstech.co.za

Nikolaos Kontos

Investigation Journalist / Defence, Crime, Maritime Analyst

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: