Ενδιαφέρον έχουν αυτά τα οποία ανέφερε ο απόστρατος πεζοναύτης και πρώην βουλευτής του CHP ο Ντουρσούν Τσιτσέκ σε εκπομπή στο τούρκικο CNN σύμφωνα με τα τουρκικά νέα.  Μεταξύ όλων αναφέρθηκε για την μονάδα πεζοναυτών στην Φώκαια όπου και υπηρέτησε.

Αναφέρει τα εξής :

¨Η Ελλάδα στην ιστορία συνεχώς αναπτύχθηκε πάνω στα τουρκικά εδάφη, ως ένα κράτος-όργανο που συνεχώς χρησιμοποιούσαν οι ιμπεριαλιστές
Ως πεζοναύτης υπηρέτησα 31 χρόνια, με τα περισσότερα εξ αυτών στην Φώκαια
Η βασική αποστολή του αποβατικού στόλου της μονάδας εκεί, είναι αν η Ελλάδα κάνει στο Αιγαίο ένα νέο λάθος να την κάνει να πληρώσει πολλαπλάσιο τίμημα, για αυτό στήθηκε η μονάδα.
Και είναι μια στρατηγική μονάδα που παρακολουθεί την Ελλάδα
Σε 24 ώρες και όπως να  έχει σε 48 ώρες, τα νησιά για τα οποία συζητάμε θα περάσουν στον έλεγχο της  Τουρκίας¨

Με αφορμή τα λεγόμενα του θα πρέπει να επισημάνουμε τα εξής.
Η βάση είναι και κέντρο εκπαίδευσης των ειδικών δυνάμεων της χωροφυλακής και πεζοναυτών με δύναμη 4500 στρατιώτες όπου αποτελείται από τρια αμφίβια τάγματα , ένα κύριο ταγμα μάχης, ένα ταγμα πυροβολικού, ένα ταγμα υποστήριξης και άλλες μονάδες όπως Διοίκηση αμφίβιων πλοίων, Διοίκηση υποβρύχιας ομάδας επίθεσης και Διοίκηση υποβρύχιας Άμυνας.

Κατά καιρούς έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη στην Τουρκία η βάση όπως το 2012 όπου έγινε βομβιστική επίθεση από Κούρδους έξω από την βαση και τραυματίστηκαν 10 στρατιώτες και το 2021 συνελήφθησαν 201 στρατιώτες μεταξύ αυτών και υψηλόβαθμοι για απόπειρα πραξικοπήματος.

Η βάση από το 2007 είναι θωρακισμένη με το σύστημα YUNUS (ολοκληρωμένο σύστημα θαλάσσιας και υποθαλάσσιας επιτήρησης /ασφάλειας )

Η Χίος απέχει 35 ν.μ όπου σε δύο ώρες περίπου (ανάλογα το πλοίο) θα έχουν διασχίσει την απόσταση.
Αντίστοιχα από την Λέσβο απέχει 25νμ και χρειάζεται περίπου μία ώρα. Εδώ πρέπει να έχουμε υπόψιν ότι κατά την διάρκεια της επιχείρησης ο τουρκικός στόλος θα είναι αρκετά εκτεθειμένος μέχρι να πλησιάσει τις ακτές σε κάποια από τα νησιά μας. Επίσης δεν βρίσκεται όλος ο αποβατικό στόλος της Τουρκίας στην συγκεκριμένη βάση αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μεταφερθεί από άλλα σημεία για να συνδράμει όπου και πάλι θα είναι εκτεθειμένος.

Η βάση έχει έκταση περίπου 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η προβλήτα επεκτείνεται στα 2,5 χιλιόμετρα. Από τις δορυφορικές φωτογραφίες του google earth  (τραβηγμένες 16/03/2019) μπορούμε να διακρίνουμε τα όρια του στρατοπέδου,τα φυλάκια, πύλες εισόδου αλλά και άλλες σημαντικές εγκαταστάσεις.

Ενώ σε μία πιο πρόσφατη φωτογραφία (24/09/2021) διακρίνουμε επέκταση κάποιον κτιριακών εγκαταστάσεων αλλά και επιπρόσθετο διάδρομο αεροδρομίου.

Σαφώς και τουρκικές ένοπλες Δυνάμεις έχουν αναπτύξει σενάρια και στρατηγικές απόβασης στα ελληνικά νησιά αλλά και οι ελληνικές ένοπλες Δυνάμεις έχοντας αρκετές πληροφορίες έχουν αναπτύξει στρατηγικές Άμυνας για να αποτρέψουν τέτοιου είδους σενάρια . Σε 24 ή 48 ώρες σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ντουρσούν θα είναι εφικτό μόνο εάν δεν βρεις αντίσταση και είναι περισσότερο λόγια εντυπωσιασμού αλλά και εσωτερικής κατανάλωσης, προπαγάνδας ειδικά στο σημείο πού αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι ένα κράτος που χτίστηκε σε  Τουρκικά εδάφη κάτι πού έχουν περάσει στο λαό και το πιστεύουν.

Απάντηση

Trending

%d