Διακινητές ψαρεύουν “πελάτες” μετανάστες μέσω Facebook.

Αναρωτιέστε πόσο είναι η ταρίφα που πληρώνουν οι μετανάστες στους διακινητές, για να ρισκάρουν ένα ταξίδι ζωής ή θανάτου στην Ευρώπη.  Πως απλώνουν τα πλοκάμια τους οι διακινητές για να ψαρεύουν “πελάτες”. Το διαδίκτυο λοιπόν είναι ένα μέσο που χρησιμοποιούν οι διακινητές στους μετανάστες για να διαφημίσουν της “υπηρεσίες” τους και να μάθουν πληροφορίες αντίστοιχα για το μεγάλο ταξίδι.  Στο facebook λοιπόν βρήκαμε διάφορες κλειστές ομάδες και μάθαμε και εμείς πως γίνεται η “δουλειά”.  Οι πληροφορίες που μπορεί να μάθει κάποιος δεν περιορίζονται μόνο στα “δρομολόγια” για Ελλάδα αλλά και για εντός Ευρώπης, για πλαστά διαβατήρια/ταυτότητες και πως να ξεγελάσουν τις εκάστοτε αρχές με τα δακτυλικά αποτυπώματα. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η μετάφραση των αναρτήσεων που επιλέξαμε να σας δείξουμε είναι  αυτόματη από το translate του facebook.

Ταξίδι ζωής, έχουν μείνει μόνο 30 κενές θέσεις…όποιος προλάβει

Με αυτή την ανάρτηση προσκαλεί κόσμο να έρθει από Λιβύη στην Ιταλία με τιμή “εισιτηρίου” 2000$. Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πηγές το εικονιζόμενο πλοίο πουλιόταν περίπου 500.000$.

Εδώ κάποιος άλλος διακινητής διαφημίζει ένα άνετο και καθαρό ταξίδι μόνο για ενήλικους προς Ελλάδα δια θαλάσσης στα 8500€ ανά άτομο ενώ στην παρακάτω φωτογραφία βλέπουν τον ίδιο να δίνει εναλλακτική επιλογή για χερσαία μεταφορά από μυστικό πέρασμα στα 4000€

Είναι πολλά τα παραδείγματα με διαφορετικές τιμές και όλα δουλεύουν σχεδόν με τον ίδιο τρόπο όπως θα δείτε παρακάτω.

Δακτυλικά Αποτυπώματα

Ακόμα και τρόπο να ξεγελούν τής αρχές με τα δακτυλικά αποτυπώματα και πλαστά έγραφα έχουν βρει.

Ενώ άλλοι διαφημίζουν τα πολλή καλής ποιότητας πλαστά έγραφα και μάλιστα έχει γκάμα επιλογών της καινούριας υπηκοότητας του εκάστοτε “πελάτη”. Όπως φαίνεται από το προφίλ του, διακρίνεται η Τουρκική σημαία και καταγωγή του, ίσως για παραπλάνηση.

Πολλά από αυτά τα προφίλ είναι κλειστά και φυσικά έχουν δημιουργηθεί προσωρινά, για να εξυπηρετούν αυτές τής δουλειές. Υπάρχουν όμως και προφίλ από απρόσεκτους τα οποία είναι τα προσωπικά τους και μπορούν να εντοπιστούν εύκολα απο τις αρχές. Τα λεφτά που παίζονται είναι πάρα πολλά και κάποιοι μπορούν να κλείσουν και στόματα, για να γίνει η “δουλειά” . Όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται ψυχές επιβεβαιωμένα στη θάλασσα και στα βουνά καθημερινά και κάποιοι άλλοι να πλουτίζουν.

Nikolaos Kontos

Investigation Journalist / Defence, Crime, Maritime Analyst

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: