Έκθεση πειρατείας στην ναυτιλία για το 2021

 Η  ναυτική πειρατεία και οι επιθέσεις ένοπλων ληστειών έφθασαν στο χαμηλότερο καταγεγραμμένο επίπεδο από το 1994, αποκαλύπτει η ετήσια έκθεση πειρατείας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Γραφείου ICC (IMB).

Το IMB αποδίδει τη μείωση των περιστατικών στην σθεναρή δράση που έλαβαν οι αρχές, αλλά ζήτησε συνεχή επαγρύπνηση και συντονισμό για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη προστασία των ναυτικών. 

Ο Διευθυντής του IMB Michael Howlett δήλωσε: «Ενώ η συνολική μείωση των παγκόσμιων αναφερόμενων περιστατικών είναι ευπρόσδεκτη, το IMB Piracy Reporting Center προτρέπει τα παράκτια κράτη να αναγνωρίσουν τον εγγενή κίνδυνο από την πειρατεία και την ένοπλη ληστεία και να αντιμετωπίσουν αυτό το έγκλημα εντός των υδάτων της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης τους. Το Κέντρο Αναφοράς Πειρατείας IMB παραμένει προσηλωμένο στην ενεργό συμμετοχή και ανταλλαγή πληροφοριών με τα παράκτια κράτη για την προώθηση της ασφάλειας για τους ναυτικούς και το εμπόριο».

Το 2021, το IMB Piracy Reporting Center έλαβε 132 περιστατικά πειρατείας και ένοπλης ληστείας σε πλοία από τα οποία τα 115 είναι επιβίβαση πειρατών στα  πλοία, 11 απόπειρες επιθέσεων, πέντε πλοία που δέχτηκαν πυρά και εντοπισμός ενός πειρατικού σκάφους.

Ο Κόλπος της Γουινέας παραμένει το hotspot σημείο πειρατείας στον κόσμο

Η αυξημένη παρουσία διεθνών περιπολικών πλοίων και η συνεργασία με τις περιφερειακές αρχές είχαν θετικό αντίκτυπο, συμπεριλαμβανομένων και των ισχυρών ενεργειών του Βασιλικού Ναυτικού της Δανίας για την εξουδετέρωση μιας ομάδας με έντονη πειρατική δράση στα τέλη Νοεμβρίου.

Η συνολική μείωση των αναφερόμενων περιστατικών το 2021 αποδίδεται στη μείωση της δραστηριότητας που αναφέρθηκε στην περιοχή του Κόλπου της Γουινέας, η οποία μειώθηκε από 81 περιστατικά που αναφέρθηκαν το 2020 σε 34 το 2021. Ωστόσο, ενώ οι απαγωγές στη θάλασσα μειώθηκαν κατά 55% το 2021. Ο Κόλπος της Γουινέας εξακολουθεί να ευθύνεται για όλα τα περιστατικά απαγωγών παγκοσμίως, με σύνολο 57 μέλη πληρώματος σε επτά διαφορετικά περιστατικά. 

Ενώ η περιφερειακή μείωση είναι ευπρόσδεκτη, το IMB Piracy Reporting Center προειδοποιεί ότι η απειλή για τους ναυτικούς εξακολουθεί να υφίσταται και συνεχίζει να προτρέπει τα πληρώματα και τα πλοία που ταξιδεύουν με αυτά τα ύδατα να είναι προσεκτικά καθώς οι δράστες παραμένουν βίαιοι και ο κίνδυνος για τα πληρώματα παραμένει υψηλός. Αυτό αποδεικνύεται από την απαγωγή έξι αθώων πληρώματος από πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στα μέσα Δεκεμβρίου.

 «Το IMB επαινεί τις ενέργειες των διεθνών ναυτικών δυνάμεων και των περιφερειακών αρχών στον Κόλπο της Γουινέας που φαίνεται να έχουν συμβάλει θετικά στη μείωση των αναφερόμενων περιστατικών και στη διασφάλιση της συνεχούς ασφάλειας για τα πληρώματα και το εμπόριο», είπε ο κ. Howlett. «Ενώ το IMB επικροτεί αυτές τις ενέργειες, καλεί περαιτέρω τα παράκτια κράτη του Κόλπου της Γουινέας να αυξήσουν τη συνεργασία και τη φυσική παρουσία τους στα ύδατά τους για να εξασφαλίσουν μια μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση του εγκλήματος της πειρατείας και της ένοπλης ληστείας στην περιοχή.

Αυξάνονται οι επιθέσεις στα στενά της Σιγκαπούρης

Τριάντα πέντε περιστατικά κατά πλοίων που πλέουν στα στενά της Σιγκαπούρης αναφέρθηκαν στο Κέντρο Αναφορών Πειρατείας το 2021, μία αύξηση του 50% από το 2020 και ο υψηλότερος αριθμός αναφερόμενων περιστατικών από το 1992. Στα 33 από τα 35 περιστατικά επιβιβάστηκαν οι πειρατές στα πλοία, τα οποία θεωρούνται ως επί το πλείστον ευκαιριακές κλοπές (opportunistic thefts) “πλιάτσικο”, αν και δύο μέλη του πληρώματος τραυματίστηκαν σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις. Μαχαίρια αναφέρθηκαν επίσης σε 13 περιστατικά και όπλα σε άλλα δύο. 

Οι συνεχείς προσπάθειες της ακτοφυλακής της Ινδονησίας επιτυγχάνουν τη διατήρηση των μειωμένων επιπέδων περιστατικών στο Ινδονησιακό Αρχιπέλαγος. Οι αναφορές που ελήφθησαν το 2021 μειώθηκαν σε εννέα από τα 26 περιστατικά τού 2020 και είναι οι χαμηλότερες από το 1993. Από τα αναφερόμενα περιστατικά, τέσσερα ήταν στην Τζακάρτα όπου με μαχαίρια ήταν σε τουλάχιστον πέντε, στα οποία απειλήθηκε το πλήρωμα. 

Δύο δράστες σκοτώθηκαν στην Καραϊβική

Τον Δεκέμβριο, στο Port au Prince της Αϊτής, τέσσερις ληστές μεταμφιεσμένοι σε ψαράδες και οπλισμένοι με όπλα και μαχαίρια, επιβιβάστηκαν σε ένα φορτηγό πλοίο και απείλησαν το πλήρωμα. Οι ένοπλοι φρουροί αντάλλαξαν πυρά με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο δράστες. 

Λιμάνια της Νότιας Αμερικής στη Βραζιλία, την Κολομβία, τον Ισημερινό και το Περού, και τα λιμάνια στο Μεξικό και την Αϊτή συνεχίζουν να πλήττονται από περιστατικά ένοπλης ληστείας στη θάλασσα. Τριάντα έξι περιστατικά αναφέρθηκαν το 2021 σε σύγκριση με 30 το 2020, με έξι μέλη του πληρώματος να απειλούνται, τέσσερις να συλλαμβάνονται όμηροι και δύο να έχουν δεχθεί επίθεση. Συνολικά επιτέθηκαν σε 31 σκάφη, τα περισσότερα ήταν κυρίως σε αγκυροβολημένα. Στα στοιχεία για την περιοχή περιλαμβάνουν τρεις απόπειρες επιβίβασης όπου αναφέρθηκαν και δύο σκάφη που δέχθηκαν πυρά. Τα περιστατικά στο περουβιανό αγκυροβόλιο Callao έχουν υπερδιπλασιαστεί από οκτώ το 2020 σε 18 το 2021. 

Συνεχείς βελτιώσεις στη Σομαλία

Ενώ η άμεση απειλή επιθέσεων από πειρατές με έδρα τη Σομαλία φαίνεται να έχει μειωθεί – μαζί με μια περαιτέρω αναθεώρηση και μείωση της Περιοχής Υψηλού Κινδύνου τον Σεπτέμβριο – το Κέντρο Αναφοράς Πειρατείας IMB συνεχίζει να ενθαρρύνει την επαγρύπνηση μεταξύ των πλοιάρχων, ιδιαίτερα κατά τη διέλευση κοντά στις ακτές της Σομαλίας .

http://www.icc-ccs.org

Nikolaos Kontos

Investigation Journalist / Defence, Crime, Maritime Analyst

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: