Οι Ρώσοι Στρατιώτες υποχωρούν με πολιτικά ρούχα αφήνοντας πίσω όπλα και οχήματα.

Το Κίεβο υποστηρίζει ότι το τελευταίο 48ωρο έχει ανακαταλάβει περισσότερες από 20 πόλεις στις ευρύτερες περιοχές του Χάρκοβο και του Ντόνετσκ. Θα μπορούσε να ήταν στα πλαίσια τής προπαγάνδας η ανακοίνωση του Κιέβου και των Δυτικών μέσων αφού δεν έχουνε επίσημη ανακοίνωση από τον Πούτιν όπου ρωτήθηκε από δημοσιογράφους. Η μόνη αντίδραση που είχαμε από την Ρωσία ήταν από τον Τσετσένο ηγέτη Ραζμάν Καντίροφ ο οποίος κάνει αναφορά για λάθη που έγιναν και ρίχνει την ευθύνη στην στρατηγική των Ρωσικών δυνάμεων λέγοντας ότι αν δεν αλλάξει θα επικοινωνήσει με τον Πούτιν και είναι πρόθυμος να στείλει ακόμα 10.000 Τσετσένους μαχητές στο μέτωπο. Μια δεύτερη αντίδραση απο τον Πούτιν είναι ότι φέρεται να απάλλαξε από τα 16 ημερών καθήκοντα του τον αντιστράτηγο Ρόμαν Μπερντνικοφ μετά την αποτυχία τον Ρωσικών δυνάμεων, κάτι το οποίο δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα.

Αντίστοιχα τα Ρώσικα μέσα ενημέρωσης μιλάνε για οπισθοχώρηση ανασυγκρότησης, ενώ μεμονωμένα κάποιοι Ρώσοι αναλυτές κάνουν αναφορά για ήττα των ρωσικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα The Telegraph Ρώσοι στρατιώτες πέταξαν τις στολές τους και φόρεσαν πολιτικά ρούχα για να μην ξεχωρίζουν απο τούς Ουκρανούς πολίτες, υποχωρώντας εκτάκτως και αφήνοντας πίσω όπλα, εξοπλισμό και οχήματα. Οι Ουκρανοί κατάφεραν να φτάσουν 50 χλμ από τα Ρώσικα σύνορα και έχουν ανακαταλάβει περίπου 2500 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η “μπλόφα” των Ουκρανών

Η ήττα των Ρωσικών δυνάμεων οφείλεται στην μεθοδευμένη στρατηγική ,”μπλόφα “του Ουκρανικού στρατού αλλά και στα σύγχρονα όπλα τής Δύσης που διαθέτουν. Ο ουκρανικός στρατός είχε καταφέρει το τελευταίο διάστημα την απομόνωση τροφοδοσίας των των ρωσικών στρατευμάτων στην ευρύτερη περιοχή, παράλληλα άφησε να διαρρεύσει από τις μυστικές υπηρεσίες για μεγάλη επίθεση των Ουκρανών στην περιοχή τής Χερσώνας ενώ παράλληλα “βομβαρδίζουν ” οι Ουκρανοί στην περιοχή του Χάρκοβο με ενημερωτικά φυλλάδια τα οποία περιέχουν οδηγίες για το πώς να παραδοθούν. “Οι δυνάμεις της ουκρανικής άμυνας δίνουν στους κατακτητές μια τελευταία ευκαιρία να παραδοθούν αιχμάλωτοι”.

Η ενεργειακή κρίση, κίνδυνος για λουκέτα μεγάλων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αναλυτές ο Πόλεμος έχει επηρεάσει την ενεργειακή κρίση σε τέτοιο βαθμό οπου ίσως να δούμε εκατοντάδες επιχειρηματικά λουκέτα στην Ευρώπη ή ακόμα και να ξεπεράσουμε την κρίση τα επόμενα χρόνια η ευρωπαϊκή οικονομία θα έχει μείνει πολύ πίσω από τις ΗΠΑ και Κίνα. Θεωρούν λοιπόν ότι πρέπει να αντιμετωπίσει η Ε.Ε δραστικά και αποφασιστικά την ενεργειακή κρίση.

Nikolaos Kontos

Investigation Journalist / Defence, Crime, Maritime Analyst

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: