Φωτογραφία Αρχείου

Οι τιμές του σιταριού έχουν αυξηθεί απότομα στις παγκόσμιες αγορές αφού η Ρωσία δήλωσε ότι θα αντιμετωπίσει τα πλοία που κατευθύνονται προς τα ουκρανικά λιμάνια ως πιθανούς στρατιωτικούς στόχους.

Η Μόσχα αποχώρησε από τη συμφωνία του ΟΗΕ τη Δευτέρα που εξασφάλιζε ασφαλή διέλευση για αποστολές σιτηρών που διέσχιζαν τη Μαύρη Θάλασσα.

Τις τελευταίες τρεις νύχτες η Ρωσία βομβάρδισε τις εγκαταστάσεις σιτηρών της Ουκρανίας στην Οδησσό και σε άλλες πόλεις.

Η Μόσχα προειδοποίησε επίσης ότι από την Πέμπτη τα πλοία που πηγαίνουν εκεί θα θεωρούνται ότι στηρίζουν «το καθεστώς του Κιέβου».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άνταμ Χοτζ είπε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να χτυπήσει εμπορικά πλοία και να κατηγορήσει την Ουκρανία.

Η Ρωσία είχε βάλει περισσότερες θαλάσσιες νάρκες στις προσεγγίσεις προς τα ουκρανικά λιμάνια, είπε, ως μέρος μιας συντονισμένης ρωσικής προσπάθειας να δικαιολογήσει την επίθεση σε εμπορικά πλοία.

Το Κρεμλίνο δεν απάντησε αμέσως στον ισχυρισμό.

Οι τιμές του σιταριού στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο αυξήθηκαν κατά 8,2% την Τετάρτη σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, στα 253,75 € (220 £, 284 $) ανά τόνο, ενώ οι τιμές του καλαμποκιού αυξήθηκαν κατά 5,4%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού στις ΗΠΑ εκτινάχθηκαν κατά 8,5% – η υψηλότερη ημερήσια άνοδός τους μόλις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι θα επιστρέψει αμέσως στη διεθνή συμφωνία για τα σιτηρά εάν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του. Περιλαμβάνουν την άρση των κυρώσεων στις πωλήσεις ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων και την επανασύνδεση της γεωργικής τράπεζας της Ρωσίας με ένα παγκόσμιο σύστημα πληρωμών.

Οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στις παράκτιες πόλεις της Μαύρης Θάλασσας συνεχίστηκαν εν τω μεταξύ για τρίτη νύχτα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν περισσότεροι από 20 άνθρωποι στην Οδησσό και το Μικολάιβ.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης της Μικολάιβ, Βιτάλι Κιμ, δήλωσε ότι 19 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην πρωτεύουσα της περιοχής, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Στοχοποιήθηκαν πολυκατοικίες και σε ένα κτίριο ο δεύτερος και ο τελευταίος όροφος καταστράφηκαν μερικώς.

Αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης στην Οδησσό, όταν ένα τετραώροφο κτίριο υπέστη σοβαρές ζημιές.

Απάντηση

Trending

%d