Οι επιστήμονες επανέφεραν στη ζωή ένα σκουλήκι που είχε παγώσει πριν από 46.000 χρόνια στον παγετό της Σιβηρίας.

Ο στρογγυλός σκώληκας (roundworm) , ενός προηγουμένως άγνωστου είδους, βρέθηκε στά 131,2 πόδια (40 μέτρα) κάτω από την επιφάνεια σε κατάσταση αδράνειας που αναφέρεται ως cryptobiosis (κρυπτοβίωση), είπε στο CNN την Παρασκευή ο Teymuras Kurzchalia, ομότιμος καθηγητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Κυτταρικής Βιολογίας και Γενετικής Max Planck στη Δρέσδη και ένας από τούς επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα.

Οι οργανισμοί σε κρυπτοβιοτική κατάσταση παραμένουν σε μια κατάσταση «μεταξύ θανάτου και ζωής», στην οποία οι μεταβολικοί ρυθμοί τους μειώνονται σε μη ανιχνεύσιμο επίπεδο, εξήγησε ο Kurzchalia, προσθέτοντας ότι μπορούν έτσι να αντέξουν την πλήρη απουσία νερού ή οξυγόνου και να αντέξουν επίσης τις υψηλές θερμοκρασίες, ως συνθήκες κατάψυξης ή και εξαιρετικά αλμυρές.

«Μπορεί κανείς να σταματήσει τη ζωή και μετά να την ξεκινήσει από την αρχή. Αυτό είναι ένα σημαντικό εύρημα» είπε ο Philipp Schiffer, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Ινστιτούτου Ζωολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας και ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη.

Ο Schiffer σημείωσε επίσης ότι άλλες αποκαλυπτικές ιδέες μπορούν να εξαχθούν από τη μελέτη αυτών των παγωμένων οργανισμών.

Ο επιστήμονας είναι πεπεισμένος ότι «η μελέτη της προσαρμογής των ειδών σε τόσο ακραία περιβάλλοντα αναλύοντας το γονιδίωμά τους θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε καλύτερες στρατηγικές διατήρησης ενόψει της υπερθέρμανσης του πλανήτη», ανέφερε το Phys.org

Πηγή Interesting Engineering

Απάντηση

Trending

%d