Σύμφωνα με την New York Times:Οι κρατήρες πρόσκρουσης από το χτύπημα της 31ης Οκτωβρίου στην πυκνοκατοικημένη γειτονιά της Γάζας έχουν πλάτος περίπου 40 πόδια.  Το Ισραήλ είπε ότι στόχευε υπόγειους στόχους της Χαμάς.

Το Ισραήλ χρησιμοποίησε τουλάχιστον δύο βόμβες 2.000 λιβρών κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής την Τρίτη στην Τζαμπαλίγια, μια πυκνή περιοχή βόρεια της πόλης της Γάζας, σύμφωνα με ειδικούς και ανάλυση που διεξήχθη από τους New York Times δορυφορικών εικόνων, φωτογραφιών και βίντεο.

 Αξιωματούχοι του νοσοκομείου δήλωσαν ότι δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν στην επίθεση.  Το Ισραήλ είπε ότι στόχευε έναν διοικητή και μαχητές της Χαμάς, καθώς και το δίκτυο υπόγειων σηράγγων που χρησιμοποιεί η Χαμάς, η μαχητική ομάδα που ελέγχει τη Γάζα, για να κρύψει όπλα και μαχητές.

 Η χρήση τέτοιων βομβών από το Ισραήλ, του δεύτερου μεγαλύτερου τύπου στο οπλοστάσιό του, δεν είναι ασυνήθιστη και το μέγεθος είναι γενικά το μεγαλύτερο που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι στρατοί σε τακτική βάση.  Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να στοχεύσουν υπόγειες υποδομές, αλλά η ανάπτυξή τους σε μια πυκνή και πυκνοκατοικημένη περιοχή όπως η Jabaliya έχει εγείρει ερωτήματα αναλογικότητας – εάν οι επιδιωκόμενοι στόχοι του Ισραήλ δικαιολογούν τον αριθμό των νεκρών αμάχων και την καταστροφή που προκαλούν τα χτυπήματά του.

 Τα στοιχεία και η ανάλυση δείχνουν ότι ο ισραηλινός στρατός έριξε τουλάχιστον δύο βόμβες 2.000 λιβρών στο σημείο.  Δύο κρατήρες πρόσκρουσης έχουν πλάτος περίπου 40 πόδια – διαστάσεις συμβατές με υπόγειες εκρήξεις που θα προκαλούσε αυτό το είδος όπλου σε ελαφρύ, αμμώδες έδαφος, σύμφωνα με μια τεχνική μελέτη του 2016 από την Armament Research Services, μια εταιρεία συμβούλων για την έρευνα πυρομαχικών.

Ο Marc Garlasco, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, είπε ότι οι βόμβες μπορεί να είχαν «μια ασφάλεια καθυστέρησης», η οποία καθυστερεί την έκρηξη μέχρι χιλιοστά του δευτερολέπτου μετά τη διείσδυση στην επιφάνεια ή σε ένα κτίριο, έτσι ώστε η καταστροφική δύναμη της έκρηξης να φτάσει πιο βαθιά.

 Οι βόμβες είναι συνήθως εξοπλισμένες με κιτ καθοδήγησης που ονομάζονται Joint Direct Attack Munitions, μετατρέποντάς τες από τις λεγόμενες ανόητες βόμβες σε όπλα ακριβείας, καθοδηγούμενα από GPS.

 Ο κ. Γκαρλάσκο, ο οποίος εργάζεται ως στρατιωτικός σύμβουλος για την ολλανδική οργάνωση PAX, είπε ότι δεν είναι ξεκάθαρο μόνο από τα οπτικά στοιχεία αν οι βόμβες ήταν εξοπλισμένες με κεφαλές που καταστρέφουν αποθήκες, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να διαπερνούν ενισχυμένες στρατιωτικές δομές.  Αλλά ο δημοσίως διακηρυγμένος στόχος του Ισραήλ ήταν να βάλει στόχο έναν ηγέτη της Χαμάς σε ένα υπόγειο καταφύγιο.

 Χωρίς πρόσβαση στο σημείο απεργίας, οι Times δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν εάν υπήρχαν σήραγγες από κάτω.

 Η μόνη μεγαλύτερη βόμβα στο οπλοστάσιο του Ισραήλ είναι 4.500 έως 5.000 λιρών, σύμφωνα με τον Jeremy Binnie, συντάκτη για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική της εταιρείας αμυντικών πληροφοριών Janes.

Ογδόντα τρεις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά όχι του Ισραήλ, έχουν υπογράψει δέσμευση να απέχουν «όπως ενδείκνυται, από τη χρήση εκρηκτικών όπλων σε κατοικημένες περιοχές» λόγω της πιθανότητας να βλάψουν αμάχους.

 «Ο συνεχής βομβαρδισμός της Γάζας από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου αυτού του χτυπήματος στην Τζαμπαλίγια, μεγεθύνει αυτή την ανησυχία πολλές φορές», δήλωσε ο Ομάρ Σακίρ, διευθυντής Ισραήλ και Παλαιστίνης στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει τον αριθμό και τον συγκεκριμένο τύπο όπλων που χρησιμοποίησε στη Jabaliya.  Ωστόσο, τα δημόσια μηνύματά της σχετικά με τις επαναλαμβανόμενες απεργίες της στη Jabaliya αυτή την εβδομάδα, έχουν οδηγήσει σε κάποια σύγχυση.

 Σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι ένα βίντεο χτυπήματος δείχνει τη δολοφονία του επικεφαλής της μονάδας αντιαρματικών πυραύλων της Χαμάς την Τετάρτη.  Αλλά οι Times διαπίστωσαν ότι το βίντεο κατέγραψε στην πραγματικότητα το χτύπημα στη Jabaliya την Τρίτη, το οποίο το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι σκότωσε έναν διαφορετικό διοικητή.  Ο στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει την αιτία της διαφοράς.

Πηγή New York Times

Απάντηση

Trending

%d